Na jakie miody warto zwracać swoją uwagę

Miody cieszą się bardzo dużym zainteresowaniem, zarówno wśród osób młodych, jak i starszych. Wynikać to może zarówno z ich smaku, jak i z wyjątkowych właściwości. Wśród miodów, po które warto sięgnąć wymienić należy chociażby ten lipowy oraz spadziowy. Należy także mieć świadomość tego, do czego można wykorzystać miody w swojej kuchni. Na szczęście, znajdują one naprawdę mnóstwo zastosowań.

Za co warto docenić miody lipowy oraz spadziowy?

Istnieje wiele zdrowych i smacznych miodów, które znajdziemy zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Wśród tych najpopularniejszych wyróżnić należy przede wszystkim miód lipowy oraz spadziowy. Pierwszy z nich posiada niezwykle subtelny zapach oraz delikatny, przyjemnie słodki smak. Jeżeli chodzi o miód spadziowy, jest on zdecydowanie wyrazistszy. Mowa tu zarówno o jego smaku, jak i o zapachu. Właściwości obu miodów są jednak dość podobne. Mają one działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Są więc w stanie zmniejszyć ryzyko zapadnięcia na sezonową infekcję. Stanowią także wsparcie dla naszego układu trawiennego, a w szczególności dla wrażliwego żołądka. Nie można odmówić im także właściwości wspierających układ oddechowy oraz układ krążenia.

Do czego wykorzystać miód?

Miody, zarówno ten lipowy, jak i spadziowy nadają się do naprawdę wszechstronnego wykorzystania. Przede wszystkim, sporo osób wykorzystuje je jako dodatek do napojów. Można posłodzić nimi ciepłe mleko, jak również herbatę czy koktajl. Z powodzeniem będzie można wykorzystać je także do wypieków oraz do placuszków śniadaniowych. Na tym nadal nie koniec. Miodem można posmarować również świeże pieczywo. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby przygotować także domową maseczkę bądź peeling z dodatkiem miodu. W celu wykonania maseczki, wystarczy wymieszać ze sobą namoczone w wodzie płatki owsiane oraz łyżeczkę miodu. Powstałą papkę należy wmasować w oczyszczoną skórę twarzy i pozostawić na około kwadrans. Zabieg możemy śmiało powtarzać dwa razy w tygodniu.